3 Yeni Pirinç Çeşidi Tanıtıldı

Edirne'de, Trakya Tarımsal Enstitüsü'nün düzenlediği Tarla Günü etkinliğinde, tarıma üç yeni pirinç çeşidi kazandırıldığı duyuruldu. Etkinlikte, 'Kırbıyık', 'Nehir' ve 'Lazer' isimli yeni çeltik çeşitleri tanıtıldı ve sembolik bir hasat gerçekleştirildi.

Edirne Valisi Sezer'den Açıklamalar

Edirne Valisi Yunus Sezer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Edirne'nin çeltik üretiminde Türkiye'nin öncü ili olduğunu belirtti. Şehirde yapılan çeltik üretiminin Türkiye genelinin yüzde 40'ını aştığını ifade eden Sezer, yeniliğe açık çiftçilerin ve tarım politikalarının Edirne'yi planlı tarımsal üretimde öncü bir şehir yapacağını vurguladı.

Sulama Sistemlerinde Büyük Yatırımlar

Vali Sezer, Türkiye ortalamasının üzerinde bir sulama gerçekleştirildiğini belirterek, toplam arazinin yüzde 50'sinin sulanabildiğini aktardı. Çömlek Köyü Barajı'nın Trakya Bölgesi'nde önemli bir projeye dönüştüğünü ve sulama sistemleri ile ilgili birçok aksaklığın giderildiğini söyledi. Önümüzdeki yıl, 7 bin 800 hektar alanda kapalı sulama sistemlerinin kullanılacağını belirtti.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Çalışmaları

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitünün bugüne kadar toplam 204 çeşit ürün geliştirdiğini açıkladı. Yeni geliştirilen 'Kırbıyık', 'Nehir' ve 'Lazer' çeltik çeşitlerinin yüksek verim ve hastalıklara karşı tolerans özellikleri ile dikkat çektiğini belirtti.

Sembolik Hasat ve İncelemeler

Konuşmaların ardından, etkinlikte sembolik bir çeltik hasadı yapıldı ve yeni çeltik çeşitleri deneme bahçesinde incelendi.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın