2 Bin 300 yıllık Tarih Hazinesi

Türkiye – Doğu Karadeniz bölgesinin ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan Ordu Kurul Kalesi, 2.300 yıllık geçmişiyle tarihe ışık tutmaya devam ediyor. M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren Pontos Kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen kaleden bugüne kadar Kibele Heykeli, Dionysos ve Pan figürleri gibi önemli eserler ile birlikte yaklaşık 2.000 eser ortaya çıkarıldı.

Kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan yapılar, günlük yaşam, inanç sistemleri ve savunma mimarisi hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Ordu Kurul Kalesi’nin keşfi, yerel ve uluslararası alanda büyük ilgi uyandırarak, bölgenin tarihine sahip çıkma ve turizmi canlandırma hedeflerine katkıda bulunuyor.

fv

2 BİN 150 YILLIK OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Ordu'nun Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan kazılar, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 21 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Kazılarda, 2.150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele heykeli, çocuk Dionysos ve Pan figürü gibi eserler gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, bereket tanrısı Dionysos'a ait yeni protomlar ve çeşitli figürler de bulundu.

EW

ADETA TARİH FIŞKIRIYOR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kazı çalışmalarına verdikleri desteği vurgulayarak, “Ordu'dan adeta tarih fışkırıyor” dedi. Güler, “Arkeolojik zenginliğimizin korunduğunu görüyoruz. Buradan çıkarılan eserlerle tarih ve kültür zenginliğimize katkı sağlıyoruz. Karadeniz’in, İç Anadolu ve Ege’ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi, ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan çıkarılan eserleri sergileyeceğimiz bir arkeoloji müzesinin hazırlıklarını yapıyoruz. Karadeniz Bölgesi ve Ordu, tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliği ile de bir çekim merkezi olacak” ifadelerini kullandı.

S

Ordu Kurul Kalesi, tarihi ve kültürel mirasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi olma yolunda ilerliyor.

Yorumlar

Bu makale için 0 yorum var.

Yorum Yazın