Son dönemde tasarımıyla ilgimi çeken, hangi markaya ait olduğunu anlayamadığım arabalarla karşılaşıyorum. Muhakkak sizin de ilginizi çekmiştir. Tasarımına baktığınızda bazılarının elektrikli olduğunu hemen tahmin edebiliyorsunuz. Söz konusu araçları bir bilene sorduğumda ‘bir de fiyatını duysan!’ Nidaları eşliğinde Çin üretimi olduğunu öğreniyorum. Eee madem bu fiyata, bu donanımda, neden herkes bu ürünleri tercih etmiyor? Araba kullanan her vatandaş gibi, bu konu dikkatimi çekti ve sizin için de araştırmaya karar verdim.
Çin, Dünya’nın üretim devi. Ucuz işçilik ve düşük üretim maliyetleri yüzünden fazlasıyla yatırım çekti. Bu dönemde Batılı markalardan üretim şekillerini öğrendi, sonra kendi markalarını yarattı. Ve şimdi elektrikli araç devriminde liderliği ele geçiriyor. Artık sadece kopya üretmiyor, inovasyon da yapıyor. Gelecekte, Çinli otomobil markalarını ülkemizde hatta Avrupa ve Amerika oto yollarında sıklıkla görebiliriz.
Çin üretimi, fiyat-donanım olarak bakıldığında diğer arabalara üstün. Fakat Çin otomobillerine karşı ciddi bir güvensizlik var ve bu ikinci el piyasasındaki değerini de etkiliyor. Bunun bir kaç sebebi var. Geçmişteki Çin üretimi arabaları, güvenlik testlerinden düşük puan alan ve ucuz malzemeden üretilen araçlar olarak hatırlıyoruz. Şimdi yeni ve güvenlik testlerinden yüksek puanlar alan markalarla ortaya çıksa da, kullanıcılarının uzun vadede geri dönüşleri için zamana ihtiyacı var. Bu nedenle benzinli ve dizel motorlarda Japon ve Alman markaları, halen daha güvenilir ve avantajlı olma özelliğini koruyor.
Fakat elektrikli araçlarda durum farklı. Dünyadaki lityum bataryaların %60’ını Çin üretiyor. Konunun uzmanılar diyebiliriz. Çinli BYD’ nin bazı modellerinde kullandığı batarya teknolojisi, Tesla’nınkilerden bile daha güvenli ve uzun ömürlü kabul ediliyor. Çin merkezli dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL; Tesla, BMW, Mercedes gibi markalara da batarya sağlıyor. Ayrıca bazı Çin üretimi araba modelleri, rakip ülkelere kıyasla daha iyi güvenlik puanları alıyor.
Çin malı otomobillerin kalitesi marka ve modele göre değişiyor. Örneğin Çinli Geely, Volvo’yu satın aldı ve Avrupa kalitesinde arabalar üretmeye başladı. BYD, Tesla’dan bile iyi bataryalar üretiyor ve Avrupa’da premium segmentte rekabet ediyor. Nio, BMW ve Mercedes ile yarışabilecek lüks ve teknolojik araçlar yapıyor. Bununla birlikte Chery, Great Wall, DFSK gibi genellikle daha uygun fiyatlı üretim yapan markalar maliyet odaklı ilerliyor. Malzeme kalitesi ve uzun ömürlü mekanik sistemler açısından Toyota, Honda gibi markalarla henüz rekabet edemiyor.
Özetle Çin, benzinli ve dizel motorlarda o kadar iddialı olmasa da, elektrikli modelleriyle şu an tüm dünyada ciddi bir rakip. Tabi ki yine de insanların güvenini tam kazanması için zaman ve test edilmiş uzun ömürlü modeller gerekiyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıcı yorumları ve ikinci el piyasası da daha fazla veri sunacak. Peki siz, araç alırken tercihinizi bu araçlardan yana kullanır mıydınız?